Research Institute Child Development and Education

Onderzoek naar Opvoedingsondersteuning

Weten wat werkt

Jeugd en opvoeding staan hoog op de politieke agenda in Nederland. Minister Rouvoet heeft in zijn Programma voor Jeugd en Gezin duidelijke doelen gesteld voor de komende jaren. Eén daarvan is het werken met effectieve interventies om kinderen en gezinnen te helpen. Doen wat werkt, daar gaat het om.

Dus is het tijd om precies te ‘weten wat werkt'. Daarom vond van november 2007 tot juni 2009 het "onderzoek naar opvoedingsondersteuning" plaats. De nadruk van dit onderzoek ligt op het programma Home-Start. Daarnaast worden ook gezinnen onderzocht die andere programma's volgen zoals de oudercursus Peuter in Zicht! en kortdurende Video Home Training.

Onderzoeksdesign

Het onderzoek is een Cluster Randomised Trail, waarin 53 gemeenten in Nederland willekeurig zijn toegewezen aan ‘Home-Start' of ‘andere vormen van opvoedingsondersteuning'.

Home-start

In de volgende gemeenten zijn Home-Start gezinnen gevraagd deel te nemen aan het onderzoek:

 

Achterhoek, Alphen a/d Rijn, Amsterdam (Geuzenveld/Westerpark), Apeldoorn, Barendrecht, Barneveld, Den Bosch, Dordrecht, Ede, Gorinchem, Heerlen, Hengelo, Hof van Twente en Born, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Rotterdam (Zuid), Tilburg, Veenendaal, Venlo e.o, Venray, Waalwijk, Walcheren, Zoetermeer, Zutphen, Zwijndrecht.

 

Andere opvoedingsondersteuning

In de volgende gemeenten zijn gezinnen die andere opvoedingsondersteuning (zoals Peuter in Zicht of Video Home Training) krijgen gevraagd deel te nemen aan het onderzoek: 

 

Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam (Osdorp/Slotervaart, Oud-Zuid), Arnhem, Bommelerwaard, Breda, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Emmen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Helmond, Leeuwarden, Lelystad, Panningen/Helden, Purmerend / Beemster, Rotterdam (Noord), Sliedrecht, Spijkenisse, Utrecht, Wageningen, West Friesland, Westland, Zeewolde.

 

Dataverzameling

In totaal hebben 97 Home-Start gezinnen en 103 gezinnen die andere ondersteuning kregen meegeholpen aan het onderzoek. Deze gezinnen werden gevraagd om op drie verschillende momenten vragenlijsten in te vullen. In deze vragenlijsten werden vragen gesteld over de moeder, de opvoeding en het kind tussen de 1,5 en 3,5 jaar. Ook is bij een deel van de gezinnen huisbezoeken gedaan en telefonische interviews afgenomen.

In de gezinnen die ondersteuning kregen van Home-Start is ook de vrijwilliger van het gezin gevraagd een vragenlijst in te vullen. Met de informatie van de vrijwilliger hopen we in kaart te brengen hoe de vrijwilliger het gezin ondersteunt.

Gepubliceerd door  RICDE

7 november 2013