Research Institute Child Development and Education

Onderzoek naar opvoedingsondersteuning bij de UvA

Elk gezin met jonge kinderen maakt wel eens een periode door waarin het iets minder goed gaat. Meestal lukt het om er zelf weer bovenop te komen, maar soms is het fijn om wat extra hulp te krijgen.

Op deze pagina:

Voor deze gezinnen bestaan in Nederland verschillende programma's gericht op opvoedingsondersteuning.

Onderzoek

Om ouders zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het belangrijk te weten welke vorm van opvoedingsondersteuning het beste aansluit bij de vragen en problemen van gezinnen. Vanuit de UvA zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het opvoedingsondersteuningsprogramma Home Start:

  • "Home-Start": Het promotieonderzoek van Jessica Asscher naar Home-Start (2001-2005).
  • "Opvoedingsondersteuning": Het onderzoek naar verschillende vormen van opvoedingsondersteuning waaronder Home-Start, Peuter in Zicht en Video Home Training (2007-2009).
  • "Home-Start en oudertrainingen": Het promotieonderzoek van Eva Smallegange naar Home-Start en oudertrainingen (2008- 2012).

Home-Start

Home-Start is een programma voor opvoedingsondersteuning. Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met ten minste één kind van 6 jaar of jonger. Meer informatie over Home-Start vindt u op hun website.

Gepubliceerd door  RICDE

8 november 2013